OFTE STILTE SPØRSMÅL

Det finnes i dag ca. 450 ulike bunader i Norge, og rundt 80% av alle norske kvinner eier en. Det er rett over 20% av menn som har bunad, men dette er et stadig økende tall.

Bunadsskjorten bør vaskes rett etter bruk. Dette kan enten gjøres for hånd eller i maskin, avhengig av hvilket stoff bunadsskjorten er laget i. Linskjorter og bomullsskjorter kjøpt hos Embla kan vaskes på 40 grader, men er du veldig redd for broderiene bør du likevel vurdere å vaske den for hånd. Det går stort sett greit i maskin, men bruk vaskepose for broderte skjorter og skru av sentrifugeringen. Når skjorten er ferdig vasket bør den henges opp til tørk på en kleshenger. Gjerne dra forsiktig i krage og mansjetter. Ikke stryk skjorten før den blir lagt bort, dette kan gulne skjorta. Stryk helst skjorten en dag eller to før den skal brukes. Når skjorten har tørket bør den brettes og legges fint i en tøypose/skjortepose når den ikke skal brukes.

Silkeskjorte: Silkeskjorten bør vaskes forsiktig for hånd. Bruk gjerne Milo og lav temperatur på vannet (ikke mer enn 30 grader).

Linskjorte: Linskjorten bør vaskes for hånd eller i maskin (ullprogram) på maks 40 grader. Bruk såpespon (ved håndvask) eller Milo (håndvask eller maskin), og gjerne legg skjorten i vaskepose om du vasker den i maskin. Om du vasker for hånd er det viktig at du skyller skjorta godt slik at det ikke sitter igjen såperester, da dette kan føre til gulere lin. Er skjorten gul bør du ikke bruke klor for å få den hvitere. Klor svekker fibrene, og flekkfjerningsprodukter som Vanish inneholder dette. Sitronsåpe kan hjelpe mot gul lin, og et kjerringråd er å la skjorta henge i sola.

Ikke stryk bunadskjorten før den blir lagt bort etter vask, da dette kan gulne skjorta. Helst stryk skjorten et par dager før den skal brukes.

Lin er lettere å stryke når materialet er kjølig og fuktig, så spray lett med vann og legg i en ren plastpose i kjøleskap eller fryseboks et par timer. Det er best å bruke dampfunksjon på strykejernet om du har dette, hvis ikke kan du sette temperaturen på middels varm (noen jern har temperaturanvisning for lin). Uten dampjern, bruk dampeklut (fuktig klut) oppå det du skal dampe. Vreng skjorta og stryk godt over først, og heng til tørk. Om nødvendig går du over krage og mansjetter på rettsiden. Vær tålmodig når du stryker inn mot piperynkene, og strekk litt i stoffet for å komme godt til. Avslutt med å stryke ermene. Begynn midt på ermet hvor strykekanten kommer. Så bretter du ermet tilbake slik det er naturlig å legge ermet ved sømmen. Unngå å være nær kantene. Noen liker denne bretten, så det er smak og behag.

Heng opp skjorten etter stryking og la den henge til den er helt kald/tørr. Da holder den seg glatt og fin lenger. Dette gjelder også for silkeskjorter, men vær obs på temperatur på strykejernet.

Du får kjøpt en rekke forskjellige bunadskjorter hos oss. Se utvalget her.

Prisen for en herrebunad varierer avhengig av hvilken type bunad du ønsker, samt hvilken sølvpakke, skjorte og tilbehør man velger. Ofte havner man mellom totalt 40 000kr – 50 000kr. De fleste herrebunader begynner på 25 000kr uten sølv, skjorte og tilbehør. Pris på sølvpakken kommer an på hvor mange knapper man trenger. For eksempel Rogalandsbunad og Nordlandsbunad koster 25 000kr, hvor sølvpakken til Rogaland koster 10 000kr, mens Nordlandssølvet koster 7400kr. Skjorter begynner på 1800kr (bomullsskjorte), den broderte skjorten til Rogaland koster 9000kr.

Vi har flere bunader fra hele landet, bl.a. Hardangerbunad, Kvam (29 000kr), Romeriksbunad. Tromsbunad, Numedalsbunad, Valdresbunad, Vest-Telemark herrebunad, Østfold herrebunad og Gudbrandsdalen herrebunad. Se vårt utvalg av herrebunader her.

Skal foret legges opp gjøres dette ofte for hånd, og slik at stingene ikke synes på utsiden av stakken. Å legge opp en stakk som er for sid er mer arbeid da både ullfall og for må flyttes, og bør helst gjøres av en kyndig. Om du ønsker mer informasjon eller trenger justeringer på din bunad kan du ta kontakt med en av våre butikker for å avtale time hos skredder.

Oksidert sølv: Har du oksidert bunadsølv bør du ikke bruke vanlig, flytende sølvpuss på dette. Da risikerer du å misfarge sølvet. Ofte vil det være nok å bruke en enkel pusseklut, f.eks. fra Hagerty. For delene som er påsydd bunaden må man være forsiktig, og ikke la pussekluten komme i kontakt med vestestoffet, ullen og sølvbåndet. Det kan lage sorte flekker på vesten og fjerne sølvfargen på båndet. For de løse delene kan man bruke sølvvask, f.eks. Hagerty eller Bistro. For sølvvask: fukt sølvet som skal pusses, og bruk en myk tannbørste eller svamp med sølvvasken (kremaktig sølvpuss) for å komme til alle kroker av sølvet. Skyll nøye av kremen, og tørk sølvet. En hårføner kan være effektiv. Det er viktig at sølvet er helt tørt før man legger det bort. Oppbevar sølvet i lufttette skrin, eventuelt zip-lock poser for å forhindre at sølvet blir stygt.

Blankt sølv: For hvitt bunadsølv som ikke er påsydd kan du bruke vanlig, flytende sølvpuss. Legg sølvet i sølvpussen, følg instruksen for hvor lenge det skal ligge (følg med, sjekk hvordan sølvet ser ut). Skyll godt og tørk (gjerne med hårføner). Det er viktig at sølvet er helt tørt før man legger det bort. For det påsydde sølvet kan du bruke en pusseklut. Vær forsiktig og ikke treff vestestoffet og sølvbåndet. Oppbevar sølvet i lufttette skrin, eventuelt zip-lock poser for å forhindre at sølvet blir stygt.

Vi anbefaler ikke å bruke klor eller andre blekemidler for en hvitere bunadskjorte, da slike midler gjør stoffet svakere og kan gi stor slitasje på skjorta. Sitronsåpe og sitronvask kan hjelpe mot gul lin, og det er også veldig effektivt for fjerning av ulike flekker. Et kjerringråd er å la bunadskjorten henge i sola en stund, gjerne i snø da dette reflekterer til baksiden av skjorta. Pass på å ikke la den ligge for lenge, da sol også kan svekke fibrene i linen.

Her vises det hvordan man fester hovedsøljen på en Rogalandsbunad. Prinsippet gjelder for de fleste bunader, men at man finner plasseringen på brystet hvor man ønsker å plassere søljen.

PAYMENT INFORMATION

Pris på bunad varierer veldig avhengig av hvilken type du ønsker, hvilket stoff og mønster du vil ha. Kontakt oss i dag eller se vårt utvalg på nettsiden av dame– og herrebunad.

Prisen for montering av bunad ligger ofte på rundt 10 000kr, men varierer fra hvilken bunad man skal ha. Her på Embla gjør vi kun dette i sjeldne tilfeller i noen av butikkene. Kundene våre vil som regel ha bunaden ferdig brodert og montert hos oss, slik at de kan forholde seg til en ansvarlig. Dette sparer dem for mye tid, og det er ofte mer kostbart å måtte forholde seg til flere ledd gjennom prosessen. Se priser for ferdige bunader her.

Mansjettknapper har som regel en større side og en litt mindre side. Den største siden (også ofte den fineste) skal vende utover på skjorten. Tre den lille siden gjennom yttersiden av skjorten, deretter gjennom baksiden.

Flere sølvdeler på de ulike bunadene er like, som halssølje, hovedsølje og mansjettknapper. Sølv som kjeder og maljer kan festes ulikt basert på hvilken bunad det er.

Halssølje: De fleste halssøljer har en nål for å feste i skjorten. Da trer du nålen gjennom skjorten oppe ved sømmen på kragen, og fester deretter fremsiden av søljen til nålen. Noen bunader, som Aust-Agder damebunad og Nordlandsbunad til herrer, bruker knapp for å feste skjorten.

Hovedsølje: Samme prinsipp som halssøljen, men annen plassering. De fleste hovedsøljer festes midt på brystet, mens f.eks. Nordlandsbunaden kan velge mellom plasseringer. På denne bunaden kan man ha enten to eller tre par spenner på vesten. Hvis man velger to par, er det vanlig å feste hovedsøljen øverst på vesten, samt en halssølje på skjorten. Om man ønsker tre par spenner velger man ofte en stor sølje i halsen, eventuelt to (hvorav den største da plasseres litt lenger ned).

Sjalsfeste: Brett sjalet over skuldrene slik man vil det skal ligge ved bruk. De fleste sjalsfester har nåler som søljene. Fest sjalsfestet fremme på hver sin side av sjalet. For ekstra sikkerhet kan man feste nålene på sjalsfeste i vesten. På Rogalandsbunad bør man feste nålene gjennom kun fløyelsbåndet (ikke sølvbåndet).

Kjede: Dette varierer fra bunad til bunad. På Rogalandsbunaden begynner man med spydet nederst, og går annenhver malje opp over til man kommer til topp. På vei opp kan du tenke at du trer spydet mot deg, og på vei ned tenker man at du trer spydet vekk fra deg. Deretter trer man spydet ned igjen. Kjedet skal festes under beltet. På Vest-Agder bunad starter man øverst på venstre side, går ned også opp igjen. Til slutt ender du opp på øvre venstre side, hvor du fester spydet gjennom de øverste hullene. Noe av kjedet skal henge som pynt, se bilder.

Mansjetter: Mansjettknapper har som regel en større side og en litt mindre side. Den største siden (også ofte den fineste) skal vende utover på skjorten. Tre den lille siden gjennom yttersiden av skjorten, deretter gjennom baksiden.

Her er noen eksempler på hvordan å knytte silkeskjerf:

Tradisjonelt følger det ofte med kyse til bunad, men det er mange ulike måter å sette opp håret på til bunaden. Vi har et bredt utvalg av hårbøyler og hårbånd som passer perfekt til bunaden! Se vårt utvalg av hårbånd her og hårbøyler her. Det går også an å bruke silkeskjerf i håret.

Bunad sølv varierer veldig i pris avhengig av hvilken type du skal ha. Hos Embla bunader får du bunadsølv til konkurransedyktige priser. Kontakt oss i dag for mer informasjon.

Sølv til Nordlandsbunaden består av mansjettknapper, veskelås, to eller tre par spenner til vesten, samt en eller to søljer.

Mansjettknapper har som regel en større side og en litt mindre side. Den største siden (også ofte den fineste) skal vende utover på skjorten. Tre den lille siden gjennom yttersiden av skjorten, deretter gjennom baksiden.

På Nordlandsbunad velger man mellom to eller tre par spenner på vesten. De som velger to par med spenner har som regel to søljer, hvor den ene festes øverst på vesten. Den andre settes i halsen. Om man velger tre par kan man bruke en eller to søljer, som da festes i halsen og litt lenger ned på brystet. Søljene til Nordland har som regel en nål for å feste i skjorten. Du trer da nålen gjennom skjorten, og fester fremsiden av søljen til nålen.

Noen ønsker også å feste sjalet tilhørende Nordlandsbunaden med et sjalsfeste. De fleste festene består av nåler liknende søljer. Legg sjalet på slik du ville lagt det uten sølv, før du så fester nålene på hver sin side av sjalet.

For flere bilder av hvordan man kan ha sølvet, se her