Handle bunad og skjorter på nett

Stadig flere velger å handle bunad og bunadskjorte hos oss på nett, enten fordi de ikke bor i regionen eller fordi man ønsker å benytte Klarna nedbetaling. Å handle bunader eller skjorte er selvsagt litt mer krevende enn bunadsølv ettersom vi behøver gode mål og fordi det er flere alternativer til bunaden.

Dersom du er usikker på å ta egne mål kan du fremdeles handle på nett, men avtale tid for måltaking i butikk. For skjorter går det veldig greit å ta mål selv, men for bunad kan det være lurt å få hjelp av noen som har litt kompetanse på måltaking. Vi kan også avtale tid for å hjelpe til via Skype.

Når du har gjennomført kjøpet i nettbutikken kan du fylle ut måleskjemaet og sende dette til oss på e-post, butikk@emblabunader.no, sammen med informasjon om bunaden. De vanligste valgene gjelder stoff i stakk og vest. Det er bare hyggelig om du ringer oss for å diskutere alternativer, og ved bunadbestilling vil vi uansett ta kontakt for å kvalitetssikre bestillingen. Ved bunadbestilling bør man også legge ved to bilder i helfigur; ett i front og ett i profil. Bruk gjerne mobilkamera.

Dersom passformen mot formodning ikke skulle være optimal vil vi gjøre justeringer kostnadsfritt i vår systue i Sandnes. Det vil da være nødvendig med personlig oppmøte slik at vår syerske får sett plagget på. Vanlig leveringstid skreddersøm er 6-8 uker. Dersom du har en absolutt dato for levering må du informere oss om denne fristen. Vi vil gi beskjed umiddelbart dersom det ikke lar seg gjøre.

Måltaking i butikk

Vi anbefaler at det bestilles time for måltaking slik at vi har tilstrekkelig med tid uten avbrudd. Vi kan også gjøre timeavtale for måltaking utenfor butikkens åpningstider. Vi har svært god erfaring med at bunaden passer basert på første måltaking, men skulle det være behov for ytterligere justeringer gjøres dette i vår systue i Sandnes.

Priser og betalingsbetingelser

Embla bunader ønsker å gjøre prisen enkel og oversiktelig, og vi har derfor laget en pakkepris for samtlige modeller. Vi har valgt å ikke inkludere skjorte, sølv, sko og mindre tilbehør ettersom det gjerne er ulike preferanser. Ved bestilling ber vi om forskuddsbetaling på kr. 10.000 for bunaden, det resterende beløpet betales ved levering. Vi tilbyr også nedbetaling via Klarna, men da må varen betales på nett (du kan selvsagt ta mål i butikk).

Leveringstid

Dersom bunaden skal brukes til 17. mai bør den bestilles rundt juletider året før for å være på den sikre siden, altså 5 måneders leveringstid. Utenom denne magiske datoen kan vi levere med kortere frister, som regel rundt 6-8 uker. Spør gjerne i butikken da leveringstider varierer noe i forhold til ordremengden.

Hvordan bør jeg oppbevare bunaden min?

Våre bunader er laget av ullstoffer fra Gudbrandsdalens Ullvarefabrikk. Ullstoffer inneholder ikke møllbehandling slik de gjorde før i tiden. Det man må huske på da, er å beskytte bunaden godt.

Bruk en tett bunadspose som dekker hele bunaden – dynetrekk er derfor ikke optimalt. Bunaden må beskyttes for både lys, støv, møll og fukt. Man bør bruke en bunadspose som puster godt, så poser av plast er ikke å anbefale. Våre bunadsposer er heldekkende og laget av viskose og polyester, som er stoffer møllen ikke liker. Det vil si at du slipper å gå til innkjøp av møllkuler eller kleshengere i sedertre, da posen vil ha god nok effekt i seg selv.

Før du skal bruke bunaden din kan det være lurt å impregnere både bunad, skjorte og sko med impregneringsspray. Dette gjør at flekker ikke setter seg like lett, og beskytter det flotte antrekket ditt bedre.

Når bør jeg gjøre omsøm av bunaden min?

Oppdager du at bunaden trenger justeringer er det viktig å ha god nok tid til å få utført omsøm. På grunn av stor pågang på våren tar vi vanligvis kun imot omsømsoppdrag fra slutten av mai og frem til jul. Da har skredderen hos oss nok tid til å kunne gjøre de justeringene som trengs. Ring gjerne direkte til butikken for å avtale time hos vår skredder.

Om man spiler en bunad for lenge kan det bli varige merker i vestestoffet. Derfor bør man ikke bruke bunaden om den er for trang! Hvis bunaden din brukes med trekkjede – og dette har blitt for kort – er dette et tegn på at vesten trenger å sys ut.

Vårt tips: Ikke vent til neste mai med å sjekke at bunaden sitter som den skal!

Kan jeg rense bunaden min?

Skulle du være så uheldig at du har sølt noe eller fått en flekk på bunaden din er ikke håpet ute. Men jo fortere du oppdager flekken – jo større sannsynlighet er det for å få det bort.

De fleste bunader kan renses, men vi anbefaler det ikke. Ull er langt på vei selvrensende, og renseprosessen kan gi slitasje på sølvbånd og påsydd sølv. Nedenfor er noen praktiske bunadsråd for vanlige problemer:

  • Bunaden lukter vondt: Vond lukt kan fjernes ved å lufte bunaden ute i tørr, gjerne kald luft, i noen timer. Et annet triks som kan fungere er å pakke bunaden godt inn i en tett plastpose og la den ligge i fryseren over natten. Frost dreper bakterier, som kan bidra til å fjerne lukt.
  • «Førstehjelp» for flekker på bunaden: Fjern først alt overflødig søl, og trekk ut så mye av sølet som mulig med en ren klut eller papirservietter. Trykk deretter forsiktig over flekken med en kald, godt fuktig klut. Pass på så du ikke gnir flekken mer inn i stoffet. Om du ser at flekken ikke går vekk kan man forsøke å bruke flekkfjerner. Det er viktig å bruke en flekkfjerner som ikke bleker stoffet til bunaden!
  • Gamle flekker på bunaden: Har du funnet en flekk du overså i fjor kan man forsøke å skrape bort eller støvsuge med glatt munnstykke og lav styrke. En klesrulle kan også være til hjelp. Det kan være effektivt å dampe flekken, og deretter prøve å skrape flekken lett bort med en fuktig klut. Om dette ikke er nok kan vi anbefale vår flekkfjerner for å fjerne vanskelige flekker på bunader. Denne har ingen blekende effekt, og fungerer godt på mørke stoffer. Spray på flekken, la virke i 10 minutter, og trykk over flekken med en fuktig svamp. La tørke, og gjenta prosessen om nødvendig.
  • Lo og støv på bunaden: Sliter du med mye lo eller støv på bunaden kan en enkel klesbørste/rulle gjøre susen.

Om du skulle ha fått noen sittemerker eller andre krøller på bunaden kan du enkelt bruke et dampstrykejern for å dampe vekk merkene. Damping av stakken kan gjøres mens den henger på kleshenger. Sjal og forkle kan dampes på baksiden (også for de som har silkestoff bak forkle) på et strykebrett. Man kan fint henge bunaden på badet etter en varm dusj, da vil den også glatte seg ut.

Hvordan bør jeg vaske bunadsskjorten min?

Bunadsskjorten bør vaskes rett etter bruk. Dette kan enten gjøres for hånd eller i maskin, avhengig av hvilket stoff bunadsskjorten er laget i. Linskjorter og bomullsskjorter kjøpt hos Embla kan vaskes på 40 grader, men er du veldig redd for broderiene bør du likevel vurdere å vaske den for hånd. Det går stort sett greit i maskin, men bruk vaskepose for broderte skjorter og skru av sentrifugeringen. Når skjorten er ferdig vasket bør den henges opp til tørk på en kleshenger. Gjerne dra forsiktig i krage og mansjetter. Ikke stryk skjorten før den blir lagt bort, dette kan gulne skjorta. Når skjorten har tørket bør den brettes og legges fint i en tøypose/skjortepose når den ikke skal brukes.

Om du har linskjorte: Gjerne stryk skjorta en eller to dager før bruk, slik at du er garantert at den er helt tørr til dagen, da linfibrer holder godt på fuktighet.

For fettflekker (som foundation, noen matvarer, etc.) kan du forsøke å påføre litt nøytral matolje på flekken. I kjemien er det slik at likt løser likt, og dermed kan fettflekken løsne av å påføre olje. Etter oljen har fått virke litt, skyller du godt av og vasker skjorta som normalt. For andre flekker som ikke går bort i vanlig vask har vi en god flekkfjerner. Denne sliter ikke på verken bomull eller lin, og har god effekt på flekker på både skjorte og bunad.

Silkeskjorte: Silkeskjorten bør vaskes forsiktig for hånd. Bruk gjerne Milo og lav temperatur på vannet (ikke mer enn 30 grader). Når du skal stryke skjorten bør dette gjøres på vrangen.

Linskjorte: Linskjorten bør vaskes for hånd eller i maskin (ullprogram) på maks 40 grader. Bruk såpespon (ved håndvask) eller Milo (håndvask eller maskin), og gjerne legg skjorten i vaskepose om du vasker den i maskin. Er skjorten gul bør du ikke bruke klor for å få den hvitere. Klor svekker fibrene, og flekkfjerningsprodukter som Vanish inneholder dette. Sitronsåpe kan hjelpe mot gul lin, og et kjerringråd er å la skjorta henge i sola.

Hvordan skal jeg oppbevare Bunadsølvet mitt?

Bunadssølvet bør oppbevares mørkt og tørt i tette plastposer eller lufttett skrin, slik at luften ikke kommer til og oksiderer sølvet. For sølv som er påsydd bunaden (f.eks. maljer), kan du pakke litt plastfilm rundt når du skal legge bunaden vekk.

Oksidert sølv: Har du oksidert bunadsølv bør du ikke bruke vanlig, flytende sølvpuss på dette. Da risikerer du å misfarge sølvet. Ofte vil det være nok å bruke en enkel pusseklut, f.eks. fra Hagerty. For delene som er påsydd bunaden må man være forsiktig, og ikke la pussekluten komme i kontakt med vestestoffet og sølvbåndet. Det kan lage sorte flekker på vesten og fjerne sølvfargen på båndet. For de løse delene kan man bruke sølvvask, f.eks. Hagerty eller Bistro. For sølvvask: fukt sølvet som skal pusses, og bruk en myk tannbørste eller svamp med sølvvasken (kremaktig sølvpuss) for å komme til alle kroker av sølvet. Skyll nøye av kremen, og tørk sølvet. En hårføner kan være effektiv. Det er viktig at sølvet er helt tørt før man legger det bort.

Blankt sølv: For hvitt bunadsølv som ikke er påsydd kan du bruke vanlig, flytende sølvpuss. Legg sølvet i sølvpussen, la det ligge noen minutter (følg med, sjekk hvordan sølvet ser ut), skyll godt og tørk (gjerne med hårføner). Det er viktig at sølvet er helt tørt før man legger det bort. For det påsydde sølvet kan du bruke en pusseklut. Vær forsiktig og ikke treff vestestoffet og sølvbåndet.