Systuen

Bunadene hos Embla blir laget på egen i systue i Chiang Mai, nord i Thailand. Systuen be grunnlagt av Torhild og Fred Lambersøy i 1998, og er 100% eid av Embla bunader AS i Norge. Denne strukturen betyr at selskapet er underlagt Åpenhetsloven, og at ledelsen i Norge er ansvarlig for at virksomheten drives med en høy etisk standard.

Samfunnsansvar har vært sentralt for selskapet i 25 år, og vi har hele tiden hatt et skandinavisk tankesett i møtet med thailandsk arbeidsliv. Emblas systue skal være et trivelig sted å jobbe, vi skal være lønnsledende, og vi skal utvikle og beholde de flinkeste folkene i bransjen.

Arbeidsbetingelser

Embla er med god margin lønnsledende innenfor sin bransje i Thailand. Grunnlønnen til en sertifisert medarbeider hos Embla ligger 32% over gjennomsnittet for håndverkere, og i tillegg kommer frynsegoder. 23% av de ansatte har stilling som gruppeleder eller høyere, og tjener en del mer. Embla benytter kun fastlønn, ikke akkord eller resultatorienterte bonuser. Vi mener at slike ordninger medfører unødvendig stress, urettferdighet og lavere produktkvalitet. Incentivet for de ekstra dyktige ligger i forfremmelse med høyere fastlønn. Utover fastlønn betaler selskapet gratiale tilsvarende 40% av en månedslønn i forbindelse med høytiden Songkran.

De ansatte har en arbeidsuke på 42,5 timer, bransjestandard er 48 timer. De ansatte har 23 feriedager inkludert offentlige helligdager, bransjestandard er 20 dager. Selskapet er medlem i en trygdekasse som fullt ut dekker sykeopphold. Det er 3 måneder barselpermisjon med full lønn og garanti for at jobben står og venter når man er klar. De ansatte betaler 5% av lønnen inn til trygdekassen, og selskapet betaler inn tilsvarende 5% av lønnen til trygdekassen. Selskapet betaler også inn til en velferdskasse. Alle ansatte har gratis lunsj hver dag.

Arbeidsmiljø & Trivsel

Embla satte opp et helt nytt bygg i 2022 som er tegnet spesielt til formålet som skredderhus. Bygget er på 2.500 m2, og ettersom vi for tiden er 130 ansatte er det rikelig med plass. Bygget er lyst og fint, og holder høy standard. Hele bygget har klimaanlegg (AC), og alle bord, stoler og arbeidsverktøy er av nyere dato. Det er en separat kantine som serverer gratis, varm lunsj hver dag. De ansatte har selv satt opp en komite som bestemmer menyen for de neste 14 dagene. Maten leveres av fire forskjellige lokale leverandører.

De ansatte ble tidlig oppfordret til å organisere seg, og det er etablert en velfungerende tillitsmannsordning. Et av innspillene har vært at de ansatte ønsker at Embla skal være en arbeidsplass kun for kvinner. Ikke likestilling i norsk kontekst, men menn har en annen kulturell posisjon i Thailand enn i Norge, og er generelt mer autoritære i arbeidslivet. Vi har lyttet til innspillene, og med unntak av daglig leder fra Norge er det kun kvinner i alle stillinger.

Selskapet betaler månedlig inn et beløp per ansatt til en velferdskasse som de ansatte bruker fritt til sosiale aktiviteter. Under pandemien ble det ikke brukt mye, så når landet åpnet opp var det nok i kassen til en langhelg ved kysten, og hele firmaet dro av gårde i turbusser. Årets store firmafest er Julebordet (x-mas party), og det arrangeres en Sommermiddag etter at den siste bunaden til 17. mai er sendt til Norge.

Embla ønsker også å vise samfunnsansvar utover egen bedrift og egne ansatte. Under pandemien var det mange i turistrettet næring som mistet livsgrunnlaget over natten, og som alltid er det de som tjener minst som rammes verst. Embla engasjerte seg i et veldedig suppekjøkken, der rundt 10% av arbeidsstokken til Embla var med på å dele ut matrasjoner over en lengre periode.

Embla bunader praktiserer full åpenhet rundt virksomheten, og vi synes alltid at det er hyggelig med bedriftsbesøk. Dersom dere befinner dere nord i Thailand er dere hjertelig velkomne for en omvisning. Ta kontakt med Glen Lambersøy for å sette opp en avtale.

Besøksadresse

Nordlys bunader

2 Sukkasem Soi 12

Chiangmai 50300

Thailand

Telefon +669 4836 3332